Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Евродепутатите избират председател на парламента

Свят

Евродепутатите избират председател на парламента

Снимка:

Името на Станишев не е сред официално обявените кандидати

Второ ключово заседание на Европейския парламент. Днес евродепутатите трябва да изберат председател на парламента. Официално на страницата на институцията са посочени кандидатурите на четирима души. Това са германката Ска Келер от Европейски свободен алианс, Сира Рего от Испания и от групата на Европейската обединена левица / Северна зелена левица, италианецът Давид-Мария Сасоли от Прогресивен алианс на социалистите и демократите и чехът Ян Захрадил от Алианс на консерваторите и реформистите в Европа.

Прави впечатление, че сред официално обявените имена липсва това на Сергей Станишев. Вчера стана ясно, че е предложено той да оглави Европейския парламент. Предложението бе мандатът на председател на ЕП да бъде разделен между него и председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер. Малко по-късно Вебер обяви, че се отказва от поста и че ще подкрепи предложения кандидат на социалистите. Премиерът Бойко Борисов също обяви, че евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят кандидатурата на Станишев.

Стана ясно обаче, че срещу неговата номинация има и съпротива. Прогресивният алианс на социалистите и демократите заявиха, че тяхната номинация за председател на ЕП е италианецът Давиде-Мария Сасоли. По този начин Източна Европа остава без ключов пост в евроинституциите. Според неписаните правила на Брюксел трябва да има поне един източноевропеец на някоя от водещите позиции.

Избирането на председател на ЕП става след изслушване на кандидатите. Всеки има пет минути за реч. Следва тайно гласуване. За да бъде избран следващият председател на ЕП, той трябва да получи пълно мнозинство ( 50+1 гласа). Ако при три гласувания не се избере наследник на Антонио Таяни, в надпреварата остават само двама кандидати – тези, които са получили най-много гласове.

Евродепутатите трябва да изберат и 14 зам.-председатели на ЕП, както и квестори. Изборът отново е с тайно гласуване.

На гласуване ще се подложат и предложените за останалите ключови позиции в Европа. След инфарктна среща евролидерите успяха да стигнат до консенсус. За председател на ЕК е предложена германката Урсула фон дер Лайен. Ако заеме поста, тя ще е първата жена председател на Комисията.

Белгиецът Шарл Мишел е предложен за председател на Европейския съвет, а испанецът  Жозеп Борел – за върховен представител по въпросите на външните работи и сигурността. Досегашният шеф на МВФ Кристин Лагард е номинирана за поста председател на ЕЦБ.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема