Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Европарламентът призна Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

Свят

Европарламентът призна Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

Европарламентът призна Хуан Гуайдо за президент на Венецуела - Tribune.bg
Снимка:

Евродепутатите призоваха ЕС да последва примера им

Европейският парламент призна Хуан Гуайдо като легитимен временен президент на Венецуела в съответствие с венецуелската конституция. Това съобщиха от Българското представителство на европейската институция.

В разпространена позиция за Венецуела евродепутатите призоваха Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и държавите членки също да признаят Гуайдо като „единствения легитимен временен президент на държавата, докато не се състоят нови свободни, прозрачни и честни президентски избори, които да възстановят демокрацията“.

В незаконодателна резолюция, приета с 439 гласа „за“, срещу 104 гласа „против“ и 88 „въздържал се“, те отново заявяват пълната си подкрепа за Националното събрание, което е единственият легитимен демократичен орган на Венецуела, и чиито правомощия трябва да бъдат възстановени и зачитани, включително прерогативите и безопасността на неговите членове.

След признаването на временния президент, ЕС и неговите държавни членки трябва също да признаят назначаването на представители на легитимните власти, добавя пленарната зала.

Подвеждане под отговорност на извършителите на насилие

Евродепутатите осъждат жестоките репресии и насилието, които са довели до смъртни случаи и инциденти и настояват de facto властите във Венецуела да прекратят нарушенията на правата на човека, извършителите да бъдат подведени под отговорност, и да се гарантира пълното зачитане на основните свободи и правата на човека.

В това отношение, те подкрепят призива на Генералния секретар на ООН за провеждането на независимо и пълно разследване относно извършените убийства.

Те също осъдиха задържането на журналисти, които отразяват ситуацията във Венецуела, много от които са граждани на ЕС, и призоваха за незабавното им освобождаване.

Създаване на контактна група

Евродепутатите призовават Върховния представител на ЕС да проведе диалог с държавите от региона и с други ключови актьори с цел създаването на контактна група, както се заявява в заключенията на Европейския съвет от 15 октомври 2018 г., която да посредничи за постигането на споразумение за обявяването на „свободни, прозрачни и честни президентски избори в съответствие с общоприет график, равни условия за всички участници, прозрачност и международно наблюдение“.

Бързи факти

Хуан Гуайдо, председател на контролираното от опозицията Национално събрание, се обяви за временен президент на Венецуела на 23 януари, в опит за отстраняване на президента Никола Мадуро. Гуайдо беше незабавно признат за легитимен президент на Венецуела от редица страни, сред които САЩ, Колумбия, Аржентина, Бразилия, Чили и Канада.

От името на ЕС, Федерика Могерини обяви на 26 януари пълна подкрепа за Националното събрание и призова за незабавното провеждане на свободни, прозрачни и честни избори. Тя предупреди че при липса на такова обявяване, „ЕС ще предприеме по-нататъшни действия, включително по въпроса за признаването на държавното ръководство“.

Венецуела се намира в дълбока социална, икономическа и демократическа криза. Повече от три милиона хора са напуснали държавата и процентът на инфлацията надвишава 1 650 000 %.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати