Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Европейската агенция по лекарствата одобри поставянето на трета игла

Свят

Европейската агенция по лекарствата одобри поставянето на трета игла

Европейската агенция по лекарствата одобри поставянето на трета игла - Tribune.bg
Снимка:

Лицата над 18 години с нормален имунитет могат да сложат дозата 6 месеца след втората

Бустерни дози от ваксините срещу Covid-19, разработени и произведени от BioNTech/Pfizer и Moderna, могат да бъдат предоставени на хора със силно отслабена имунна система, най-малко 28 дни след поставената им втора доза, реши Европейската агенция по лекарствата.

Препоръката е направена, след проучвания, които показват, че тя увеличава способността да се произвеждат антитела при пациенти с трансплантирани органи с отслабена имунна система.

„Въпреки че няма преки доказателства, че способността за производство на антитела при тези пациенти е създала защита срещу Covid-19, се очаква допълнителната доза да увеличи защитата поне при някои от тях“, се посочва в изявлението на ЕМА.

Агенцията подчерта, че европейците на възраст 18 и повече години с нормална имунна система би трябвало да получат бустерна (трета) доза най-малко 6 месеца след втората доза.

Важно е да се прави разлика между допълнителната доза за хора с отслабена имунна система и бустерните дози за хора с нормална имунна система, посочват от европейската лекарствена агенция.

Последната информация е за ваксината на Pfier/BioNTech, за която има данни, че повишава нивата на антитела, когато се дава бустерна доза приблизително 6 месеца след втората доза при хора на възраст от 18 до 55 години.

Въз основа на тези Комитетът заключава, че може да се обмисли поставяне на трета доза при хора с нормална имунна система най-малко 6 месеца след втората доза за лица на възраст 18 и повече години.

На национално ниво органите на общественото здравеопазване могат да издават официални препоръки за използването на бустерни дози, като се вземат предвид нововъзникващите данни за ефективността и ограничените данни за безопасност. Не е известно да има риск от възпалителни сърдечни заболявания или други много редки странични ефекти след бустерна доза, като EMA ще продължи да следи внимателно постъпващите данни.

В момента Комитетът оценява данните в подкрепа на бустерна доза за Spikevax (Covid ваксината на Moderna). ЕМА ще съобщи резултата, когато оценката приключи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати