Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Франция възстановява „Нотр Дам“ с конкурс

Свят

Франция възстановява „Нотр Дам“ с конкурс

Снимка:

Намериха петлето от върха на кулата, вътре имаше трън от венеца на Исус

Архитекти от цял свят ще се състезават в конкурс за възстановяването на частично изпепелената катедрала „Нотр Дам“. Близо 1 милиард долара вече са събрани за проекта. В рамките на броени дни вярващи и големи компании като „Епъл“, „Л'Ореал“ „Шанел“ и „Диор“, успяха да съберат впечатляваща сума.

„Целта е да дадем на Нотр Дам нова версия, която да е адаптирана към техниките и предизвикателствата на нашата ера“, заяви на пресконференция в Париж премиерът Едуард Филип.

Президентът Емануел Макрон обеща да възстанови катедралата „още по-красива“ в рамките на пет години, въпреки че експертите говорят за нуждата от десетилетия.

Медното петле, което стоеше на върха на кулата на „Нотр Дам” е било намерено „осакатено” в развалините на катедралата след унищожителния пожар, заявиха от френското културно министерство.

Статуята се смята за изключително ценна, защото съдържа три свещени реликви в себе си, една от които е трън от венеца, който се смята, че Исус е носил по време на разпъването си. Те са били поставени там, за да пазят парижаните.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив