Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Френското председателство праща днес предложение за решение за ветото на РСМ

Свят

Френското председателство праща днес предложение за решение за ветото на РСМ

Френското председателство праща днес предложение за решение за ветото на РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Франция ще изпрати предложение за решение за наложеното от България вето на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Очаква се това да се случи до края на днешния ден.

Освен до Министерския съвет у нас документа се очаква бъде изпратен и до всички държави членки на ЕС.

Според слуховете френското председателство ще предложи премахване на ветото наложено от София, като Европейският съюз ще стане гарант за това, че Скопие ще изпълни условията на България.

Преди ден на заседание на кабинета у нас беше прието решение всички предложения по казуса РСМ да бъдат изпращани за одобрение в Народното събрание. предложението беше внесено от премиера Кирил Петков, като документа вместо да отиде във МВнР ще влезе в комисията по Външни въпроси към Народното събрание.

Вчера по време на изслушването на външния министър Теодора Генчовска в Народното събрание стана ясно, че Кирил Петков е обещал на еврокомисаря по разширяване на ЕС Оливер Вархеи още в края на зимата да вдигне ветото преди края на френското председателство, което приключва само след десетина дни на 1 юли.

Действията на Петков бяха определени като „национално предателство“, от лидера на отцепилата се от управлението партия ИТН - Слави Трифонов.

Посланикът на Франция у нас Флоранс Робин се срещна с депутати от Групата за приятелство с Франция в българския парламент, съобщава БНР като се позовава на  участници в срещата. Тя се е провела в зала „Запад“ и не е била официално обявена.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети