Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков внася в НС френското предложение за вдигане на ветото над РСМ

Политика

Петков внася в НС френското предложение за вдигане на ветото над РСМ

Петков внася в НС френското предложение за вдигане на ветото над РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Ще го приемем, след това падаме и продължаваме, заявил Петков

Премиерът Кирил Петков ще изпрати в Народното събрание френското предложение за вдигане на ветото на РС Македония за започване на преговори за членство в Европейския съюз. Това е споделил самият Петков пред най-близките си сътрудници, съобщава БГНЕС.

Петков се е похвалил, че „е запознат в подробности със схемата как ще стане всичко това“: „В четвъртък /днес, 16 юни, бел.ред./ ще бъде изпратено официално до всички държави-членки на ЕС, а аз утре лично го пращам в парламента“. Това са били точните думи, с които се похвалил, и още, че: „Лично Еманюел Макрон и Олаф Шолц стоят плътно зад мене. Ще го приемем, и след това падаме и продължаваме“.

Генчовска: На 5 април Весела Чернева изпрати промяна на националната позиция за РСМ

Вчера в самото начало на заседанието на Министерски съвет Петков изчете искането му, което бе прието веднага, „предложението на френското председателство веднага да се изпраща в Парламентарната комисия по външна политика“. С този ход Петков, освен че изолира всички от този важен въпрос, включително и МВнР, на практика крие от българското общество всичко, което еднолично е договарял и продължава да договаря с чужди дипломати.

Кирил Петков обещал през днешния ден и „брутална дипломатическа атака срещу всички български политици от страна на чуждите дипломати в София“. Според него най-активни ще бъдат френските, германските и американските дипломати.

Вчера по време на изслушването на външния министър Теодора Генчовска в Народното събрание стана ясно, че Кирил Петков е обещал на еврокомисаря по разширяване на ЕС Оливер Вархеи още в края на зимата да вдигне ветото преди края на френското председателство, което приключва само след десетина дни на 1 юли.

Депутатите се скараха в открито или закрито заседание да бъде изслушана Теодора Генчовска за РСМ

Очевидно Кирил Петков възнамерява лично да вземе това решение по време на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 23 и 24 юни в Париж. В инструкциите, които правителството е изпратило до нашия постоянен представител на България в ЕС Румен Александров във връзка с разговорите между Скопие и София, се откроява липсата на чувствителния въпрос за общата история, и е налице намерение за непридържане към Рамковата позиция на България от октомври 2019, подкрепена с декларация на Народното събрание и от два Консултативни съвета по националната сигурност при президента (изпълнението на Договора за добросъседство ще представлява част от условията, приложими в преговорите, а провеждането на първата Междуправителствена конференция ще бъде обвързано с постигането на реален напредък при изпълнението на Договора).

В случая е смущаващо и мълчанието на президента Румен Радев, който преди месец благодари за усилията на президента Макрон.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети