Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Г-7 с таван на руския петрол

Свят

Г-7 с таван на руския петрол

Г-7 с таван на руския петрол - Tribune.bg
Снимка:

Г-7 и Австралия се споразумели за таван на цените от 60 долара за барел на руския суров петрол, съобщава Ройтерс.

Членовете на Европейския съюз преодоляха съпротивата на Полша и постигнаха политическо споразумение, проправяйки пътя за официално одобрение през уикенда.

Тавана на цената ще влезе в сила от 5 декември.

От Г-7 заявиха, че очакват всяко преразглеждане на цената да включва форма на наследяване, за да се позволят съвместими транзакции, сключени преди промяната. В изявлението си те посочиха, че е възможно да се обмислят допълнителни действия, които да гарантират ефективността на тавана на цената.

Таванът на цените има за цел да намали приходите на Русия от продажба на петрол, като същевременно предотврати скока на световните цени на петрола, след като ембаргото на ЕС върху руския суров петрол влезе в сила на 5 декември.

Варшава се противопостави на предложението, тъй като проучваше механизъм за корекция, за да поддържа тавана под пазарната цена. Полският посланик в ЕС Анджей Садос заяви, че Полша е подкрепила споразумението с ЕС, което включва механизъм за поддържане на тавана на цените на петрола най-малко 5% под пазарния курс.

По думите на Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, таванът на цените значително ще намали приходите на Русия.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Г-7, петрол, цена
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети