Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гърция дава военна техника на Украйна, но иска нова за армията си

Свят

Гърция дава военна техника на Украйна, но иска нова за армията си

Гърция дава военна техника на Украйна, но иска нова за армията си - Tribune.bg
Снимка:

Гърция би била готова да изпрати на Украйна бойни машини на пехотата БМП-1, ако бъде осигурена незабавната им замяна с личен състав и бойни машини със сходни възможности, коментира „Катимерини“.

В допълнение към БМП-1 има и искания или директно от Украйна, или от посредници като САЩ и Германия за други системи, като например противокорабни ракети Harpoon, с които разполага гръцкият флот.

Натискът за предоставяне на БМП-1 на Украйна идва предимно от Берлин. Компетентни източници заявиха, че германската армия разполага с решения, които биха могли да се използват като посредници, докато стане възможно трайното подсилване на гръцката армия с надеждни единици за превоз на личен състав.

Докато се обсъжда възможността за предоставяне на БМП-1 при гореспоменатите условия, Атина не обсъжда другите системи, особено противокорабните ракети „Харпун“.

В същото време в Министерството на отбраната се провеждат широки дискусии за това как гръцките военноморски сили и въоръжените сили като цяло биха могли да разширят арсенала си с повече ракетни системи, които поради географските характеристики на Егейско море биха допринесли за по-силно възпиране, отколкото скъпоструващите инвестиции като тези, които Анкара направи при изграждането на самолетоносача „Анадолу“.

Украйна обаче вече разполага с много по-икономични и доста надеждни вътрешни противокорабни ракети, като „Нептун“, която придоби международна известност с потопяването на кораба „Москва“, флагман на руския флот, в Черно море.

Променящият се характер на войната в Украйна и нарастващият натиск на военноморските сили върху по-широкия регион от Николаев до покрайнините на Одеса и устието на Дунав обаче увеличиха отбранителните нужди, тъй като регионът е и последният достъп на Киев до Черно море.   

 


Топ новини

виж още