Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гърция завърши стената по границата си с Турция

Свят

Гърция завърши стената по границата си с Турция

Снимка:

Гръцките власти обявиха, че са завършили строителството на 40-километровата стена по границата с Турция и е въведена нова система за наблюдение, която да попречи на евентуалните мигранти от Афганистан и Близкия Изток да влязат в страната, пише гръцкото издание "Катимерини".

Събитията в Афганистан подхранват опасенията на Европейския съюз от повторение на бежанската криза от 2015 г., когато близо милион души, бягащи от войната и бедността в Близкия изток и извън него, преминаха към Гърция от Турция, преди да се отправят на север към по-богатите държави.

Гърция беше на първа линия на тази криза и сега уверява, че нейните гранични сили са нащрек, за да гарантират, че южната ни съседка няма да се превърне отново в порта за Европа.

Пристигането на мигранти в югозападната ни съседка намаля значително от 2016 г., когато ЕС постигна споразумение с Турция за спиране на потоците в замяна на финансова подкрепа.

Премиерът Кириакос Мицотакис и турският президент обсъдиха ситуацията в Афганистан по телефона в петък, като Ердоган е заяви, че Афганистан и Иран трябва да бъдат подкрепени или нова миграционна вълна е „неизбежна“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още