Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Газпром” спира газопровода „Северен поток” за неопределен период от време

Свят

„Газпром” спира газопровода „Северен поток” за неопределен период от време

Газпром спира газопровода Северен поток за неопределен период от време - Tribune.bg
Снимка:

„Газпром” напълно спира газопровода „Северен поток” за неопределен период от време. От държавната компания казват, че повредата е открита в компресорна станция „Портовая”, пише BBC.

При извършването на дейности по турбината на компресорна станция, изпълнявани съвместно с представители на компания „Сименс“(Siemens), е открито изтичане на масло.

„Газпром” твърди, че отстраняването на течове на масло в ключови двигатели е възможно само в специализирани сервизи - за които Русия по-рано каза, че са били възпрепятствани от западните санкции.

Вносът на газ е спрян, докато това не бъде коригирано, се добавя в изявлението на руския монополист.

Тръбопроводът бе спрян на 31 август поради ремонт на единствената останала турбина. Първоначално компанията заяви, че „Северен поток” ще възобнови потока от 3 септември.

Русия спря временно газовите доставки за Европа по Северен поток-1

Днес ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е настъпил моментът да се въведе таван на цената за руския газ, който се доставя в Европа, за да се противодейства на опитите на руския президент Владимир Путин да манипулира европейския енергиен пазар и каза, че твърдо убедена в това.

Това не е първото спиране на газопровода. През юли руският петролен гигант спря напълно доставките си през „Северен поток 1” за 10 дни, позовавайки се на „пауза за поддръжка”. Рестартира се отново десет дни по-късно, но подаването е било на много по-ниско ниво.

„Северен поток” беше пуснат през 2011 г. и може да изпраща максимум 170 милиона кубически метра газ на ден от Русия до Германия. Той е собственост и се управлява от Nord Stream AG, чийто мажоритарен акционер е руската държавна компания.

Германия подкрепи преди това изграждането на паралелен тръбопровод – „Северен поток 2”, но проектът беше спрян, след като Русия нахлу в Украйна.

 

Русия ще спре да продава петрол на страните, които наложат ценови таван

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети