Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Газпром” твърди, че Украйна задържа количества газ за Молдова, плаши с ограничения

Свят

„Газпром” твърди, че Украйна задържа количества газ за Молдова, плаши с ограничения

Газпром твърди, че Украйна задържа количества газ за Молдова, плаши с ограничения - Tribune.bg
БГНЕС

Украйна отрича да е задържала на своя територия руски газ, предназначен за Молдова

Руският енергиен гигант „Газпром” заяви, че Украйна отклонява транзитните доставки на природен газ към Молдова и заплаши да ограничи доставките през ключов тръбопровод за Европа в отговор.

Твърденията са най-новата точка на напрежение около енергийните доставки между Киев, европейските столици и Москва, която намали доставките за Европа в отговор на западните санкции заради конфликта в Украйна.

„Обемът газ, доставен от Газпром... за транзит до Молдова през Украйна, е повече от физическия обем, пренесен на границата на Украйна с Молдова“, се казва в изявление на Газпром.

Базираната в Санкт Петербург компания заяви, че Украйна е попречила на доставките на 52,52 милиона кубични метра до Молдова и заплаши със съкращения.

Украйна отрече твърдението на руската държавна компания и обвини Русия, че използва синьото гориво като политически инструмент за ограничаване на доставките за Европа.

Според украинската компания целият природен газ, приет от Руската федерация на входната точка „Суджа” (на руско-украинската граница – бел. р.) за по-нататъшен транспорт до молдовските потребители, е прехвърлен към изходните точки (...) към Молдова в пълното си количество”.

Операторът на газопреносната система на Украйна предупреди също, че „Газпром” иска да лиши Молдова от възможността да използва украинската газопреносна система и украинските подземни газохранилища, увеличавайки зависимостта й от руски газ в началото на отоплителния сезон.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети