Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германски медии: Корупцията в Украйна е на всяка крачка

Свят

Германски медии: Корупцията в Украйна е на всяка крачка

Германски медии: Корупцията в Украйна е на всяка крачка - Tribune.bg
Снимка:

Украйна е почти най-корумпираната страна в Европа. Поне според индекса на корупцията на Transparency International. Само една държава на европейския континент е в по-лошо положение по отношение на корупцията - Русия.

Това е проблем, който украинците осъзнават болезнено, съобщава германският „Тагесшау”. "Не е голяма философия да се разбере, че имаме корупция в големи мащаби. Разликата между Европейския съюз и Украйна е, че корупцията се проявява почти на всяко ниво на управление - от най-обикновените хора до потенциалния министър-председател“, споделя Максим – млад мъж от Киев, който в момента в осигурява дронове и помощи за армията.

Много от приятелите му се занимават с хуманитарна помощ. Със специално разрешение на мъжете се разрешава също да напускат страната за кратък период от време. На границата Максим и приятелите му имат неприятно преживяване: „Колата на нашите приятели беше спряна на границата. Някои от граничните служители поискаха пари за влизане. Случаят обаче бързо се изяснява, украинската полиция дойде и арестува граничарите.“  

Гранични служители, които искат подкупи, продажба на получена хуманитарна помощ - това са все истории, които се разпространяват в Украйна от началото на войната. Трудно е да бъдат проверени. Но в страна, в която корупцията е разпространена в почти всички сфери на живота, за много хора те изглеждат достоверни.

Фактът, че полицейските служители се намесват и предприемат действия, вече показва подобрения. Антон Марчук от Центъра за борба с корупцията обяснява: „Имаме напредък, може би не толкова бърз, колкото бихме искали, но той показва, че се движим в правилната посока.“

Например за паспорти и документи вече може да се кандидатства онлайн. По-малкият физически контакт със служителите в офиса означава и по-малко възможности за даване на подкуп. Здравната система е реформирана така, че пациентите вече не трябва да плащат за направление. Създадени са и няколко институции за борба с корупцията. Критиците обаче ги определят като неефективни.

„Имаме възможност да направим повече, за да направим така, че корупцията да достигне средното за ЕС ниво. Можем да го направим, особено сега, когато имаме ясна цел, каквато преди нямахме. Сега имаме перспективата да станем член на ЕС в бъдеще“, каза Марчук.

Немалко европейски държави са по-песимистично настроени. В доклад на датското външно министерство Киев дори е обвинен в липса на воля за борба с корупцията, съобщава „Süddeutsche Zeitung”. Толкова остра критика не е чувана от началото на войната в Украйна. Данните на Transparency International също показват, че през последните осем години нещата в Украйна са се подобрили.

„Преди 2014 г. беше ужасно. По пътя от Киев до Харков винаги те спираха полицаи и ти искаха пари. Вече не е така", споделя Максим. 

Когато преди девет години започнаха масовите протести на Майдана в Киев, борбата с корупцията беше едно от основните искания на движението. Оттогава много хора водят понякога разочароваща битка срещу дълбоко вкоренената система. Появи се гражданско общество, което е готово да поеме по дългия път към членство в ЕС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати