Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Украйна и Молдова са официални кандидати за присъединяване към ЕС

Свят

Украйна и Молдова са официални кандидати за присъединяване към ЕС

Украйна и Молдова са официални кандидати за присъединяване към ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Украйна получи официален статут на кандидат за членство в Европейския съюз, след като беше одобрена от 27-те лидери на блока по време на срещата на върха в Брюксел снощи.

Молдова също получи статут на кандидатка, докато Грузия остана в списъка на чакащите в очакване на реформи, които да гарантират политическата стабилност на страната.

Като „исторически момент“ определи решението председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. „Днешният ден бележи решаваща стъпка по пътя ви към ЕС“, написа той в Туитър.

След това Мишел поздрави украинския президент Володимир Зеленски и молдовския президент Мая Санду и добави: „нашето бъдеще е заедно“. Други лидери на ЕС се включиха в социалните мрежи, за да приветстват решението.

Украинският президент Зеленски похвали решението и заяви, че „бъдещето на Украйна е в рамките на ЕС“.

 След това той се присъедини виртуално към срещата на върха, за да разговаря с държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Статутът на кандидатка е до голяма степен символичен знак, с който се признава, че избраната страна е на път да започне дългия, сложен и често тромав процес на присъединяване.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати