Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Готвят вот на недоверие срещу Борис Джонсън

Свят

Готвят вот на недоверие срещу Борис Джонсън

Готвят вот на недоверие срещу Борис Джонсън - Tribune.bg
Снимка:

Депутати от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън вече открито обсъждат как той да бъде свален от поста и като 20 от тях ще внесат писма в „Комитет 1922“ още днес, за да стартира процедура по вот на недоверие, пише „Дейли телеграф“. По информация на изданието вече са подадени няколко писма, но е необходимо те да станат 54.

Причина за възмущението на депутатите стана интервю на премиера във вторник, в което той коментира партитата по време на ковид ограниченията, в които е участвал. Джонсън отбелязва, че никой не го е предупредил, че партито на „Даунинг стрийт“ през май 2020 г. е било в нарушение на правилата на локдауна.

Днешният брой на „Индипендънт“ излиза на първа страница със заглавие – „Никой не ме предупреди, че купонът е против правилата, каза човекът, който създава правилата“. Политическите наблюдатели са на мнение, че с това интервю Борис Джонсън „си е вкарал автогол“. Твърди се, че депутати от различен ранг и различни крила на Консервативната партия смятат, че вече могат да бъдат събрани достатъчно писма с искане на вот на недоверие в премиера след като бъде публикуван доклада на държавния служител Сю Грей, която разследва случаите с партита на „Даунинг стрийт“ по време на локдауна.

Междувременно стана ясно, че Доминик Къмингс, бившият първи съветник на Борис Джонсън, ще бъде интервюиран в рамките на разследването. Къмингс първи подаде сигнал за партито на 20 май 2020 година. След като премиерът заяви в парламента, че е присъствал за малко на събирането, но с ясното съзнание, че това е работна среща, бившият съветник заяви, че Джонсън е излъгал пред депутатите и че той лично го е предупредил за последствията от това събиране.

Заместник-лидерът на опозиционна Лейбъристка партия Анджела Рейнър изтъкна, че ако министър-председателят има поне малко уважение към британския народ, трябва да направи достойното нещо като подаде оставка.  


Топ новини

виж още