Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Хиляди на протест в Прага заради високите цени на природния газ

Свят

Хиляди на протест в Прага заради високите цени на природния газ

Хиляди на протест в Прага заради високите цени на природния газ - Tribune.bg
Снимка:

Хиляди хора се стичат на антиправителствен митинг в Прага, организиран от няколко политически партии и граждански сдружения, заради мерките за борба с нарастващите цени на газа. Протестът се провежда на Вацлавския площад в чешката столица, съобщава РИА Новости.

Полицията потвърди, че на площада са се събрали над 20 хиляди души.

Според организаторите на митинга дяснолибералното коалиционно правителство на чешкия премиер Петр Фиала предприема закъснели и недостатъчни мерки за борба с рязкото поскъпване на енергийните ресурси и свързаното с това общо поскъпване на стоките и услугите, което засяга предимно пенсионерите и бедните граждани на страната. Скъпата енергия принуди много предприятия и компании да съкратят персонала си.

По-рано ръководителят на чешкото министерство на правосъдието Павел Блажек заяви, че ЕС може да се сблъска с революция поради нарастващите цени на енергията. Според него сегашната социално-политическа ситуация в ЕС не е била по-напрегната от 1989 г. насам.

Скорошни статистики сочат, че Чехия е лидер сред страните от ЕС по ръст на цените на продуктите и услугите за населението.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети