Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. И НАТО връчи писмените си предложения на Русия

Свят

И НАТО връчи писмените си предложения на Русия

И НАТО връчи писмените си предложения на Русия - Tribune.bg
Снимка:

НАТО е предало на Русия набор от писмени „предложения“. Това е станало паралелно с САЩ. Те са в отговор на Москва, която отправи редица искания за ограничаване на влиянието на САЩ в Източна Европа.

Документът на НАТО е предаден на руския посланик в Белгия, където се намира централата на НАТО.

Русия заяви, че е получила в Москва от американския посланик Джон Съливан отделен отговор от Вашингтон на исканията на Кремъл за сигурност.

През декември Москва публикува два проекта на договори със САЩ и НАТО, които биха оттеглили западното влияние върху Източна Европа.

Исканията бяха публикувани в момент, когато напрежението нарасна, след като Москва струпа около 100 000 войници близо до границата си с Украйна - ход, за който Западът предупреди, че може да бъде прелюдия към широкомащабно нахлуване.

Кремъл иска НАТО да гарантира, че Киев никога няма да се присъедини към военния съюз и да се ангажира с изтеглянето на силите си от източноевропейския фланг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг трябваше да даде пресконференция, на която да обсъди отговора.

Той заяви, че алиансът е готов да се вслуша в руските „опасения“, но настоя, че НАТО няма да прави компромиси с „основните си принципи“, включително правото на партньорите си да избират своя собствен път.  


Топ новини

виж още