Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. CNN: САЩ и съюзниците обсъждат разполагането на допълнителни сили в Източна Европа, включително и България

Мнения

CNN: САЩ и съюзниците обсъждат разполагането на допълнителни сили в Източна Европа, включително и България

CNN: САЩ и съюзниците обсъждат разполагането на допълнителни сили в Източна Европа, включително и България - Tribune.bg
Снимка:

САЩ и няколко съюзници обсъждат възможността за разполагане на хиляди войници в източноевропейските страни от НАТО преди евентуално руско нахлуване в Украйна в знак на подкрепа срещу продължаващата агресия на Москва, съобщава CNN в публикация, цитирайки американски служители, запознати с обсъжданията.

Сред страните, които обмислят да приемат разполагането на войски, са Румъния, България и Унгария. Разполагането ще наброява приблизително 1000 души персонал във всяка страна и ще бъде подобно на предните бойни групи, които понастоящем са разположени в балтийските държави и Полша.

Уточнява се, че съюзниците от НАТО не са единни в мнението си относно сериозността на заплахата. Германия, например, отказа да продаде ново въоръжение на Украйна. Поради това САЩ водят разговори за изпращане на допълнителни сили на двустранна основа, както го описва един служител, като „коалиция на желаещите“.

Припомняме, че след като правителството по-рано днес обяви позицията си, че ще заложи на отбраната на българската армия премиерът Кирил Петков беше попитан от журналисти, дали това не означава, че казваме НЕ на разполагането на допълнителни сили на НАТО. Премиерът обаче не даде конкретен отговор ДА или НЕ, а отново повтори че ще се попълват дефицити в армията.

По-рано тази сутрин пък  министърът на отбраната Стефан Янев заяви, че България може да се включи в: „учение на НАТО с батальон до 1000 души.“

Информацията от американската медия обаче, повдига въпроси дали учението, за което говори Янев не е точно нашето „ДА“ за разполагане на войски на НАТО и ако е така, защо ни се поднася по този начин. Или ако решението ни е „НЕ“, защо премиерът Кирил Петков не отговори точно, а в продължение на 4 – 5 часа повтаряше едни и същи фрази във връзка с решението на Министерския съвет.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети