Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Има споразумение за Либия

Свят

Има споразумение за Либия

Има споразумение за Либия - Tribune.bg
Снимка:

Постигнато е споразумение за прекратяване на огъня в Либия, съобщи РИА Новости.

То ще бъде подписано в Москва между Правителството на националното съгласие и Либийската национална армия.

Споразумението предвижда взаимно изтегляне на войските, прекратяване на огъня под контрола на Русия и егидата на ООН и прекратяване прехвърлянето на турски войски в Либия.

Русия ще контролира прекратяването на огъня и ще изпрати в Либия делегация за наблюдение на този процес. Турция трябва да прекрати изпращането на свои военни в Триполи, а ООН ще осъществява международния контрол по спазване на постигнатите договорености за прекратяването на огъня.

В рамките на примирието двете страни ще се върнат без каквито и да е условия на своите позиции.

Двете страни в конфликта трябва да се съгласят да разрешат проблема изключително по мирен път и посредством разделяне на пълномощията и задачите между Правителството на националното съгласие, парламента в източната част на страната и командващия армията Халифа Хафтар. Либийската национална армия ще бъде натоварена с борбата срещу тероризма и терористичните организации, която ще се координира от ръководителя на Правителството на националното съгласие.

Документът предвижда контрол на морските и сухопътните граници, като на армията се възлага да обезпечава сигурността на нефтените и газовите находища.

Германия приветства споразумението за прекратяване на огъня, резултат от усилията на президентите на Русия и Турция, заяви говорителят на федералното министерство на външните работи Щефан Зайберт.

Ако влизането му в сила се потвърди, това ще даде основание за провеждането на конференция по Либия в Берлин, дата за която ще бъде обявена допълнително.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати