Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин и Ердоган призоваха за прекратяване на огъня в Либия

Свят

Путин и Ердоган призоваха за прекратяване на огъня в Либия

Путин и Ердоган призоваха за прекратяване на огъня в Либия - Tribune.bg
Снимка:

Призиви за прекратяване на огъня в Либия, се чуха след срещата в Истанбул днес. Влошаването на ситуацията в Либия подкопава сигурността в региона на Средиземно море и Африка, отбелязват руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Следствията от кризата са незаконна миграция, нарастване на разпространението на оръжие, тероризъм и друг вид криминални действия, включително контрабандната търговия, коментирам двамата държавни лидери.

Путин и Ердоган смятат, че мирът в Либия е постижим единствено по пътя на мирен преговорен процес. Всички опити конфликтът в страната да се реши по военен път водят единствено до задълбочаване на противоречията между либийските граждани, се казва в декларацията.

Президентите на Турция и Русия изразяват и готовност да влязат в ролята на посредници за урегулиране на ситуацията в Либия.

„При създадените критични условия и в светлината на съответните резолюции на Съвета на сигурност на ООН, ние взехме решение да излезем с инициатива и в качеството си на посредници призоваваме всички страни в Либия към прекратяване на бойните действия от 00 часа на 12 януари 2020 г., обявяване на трайно прекратяване на огъня, подкрепено с необходимите мерки, които трябва да се приемат с цел стабилизиране на обстановката и нормализиране на ежедневието в Триполи и други градове. Призоваваме незабавно да се седне на масата за преговори с цел слагане край на страданията на либийските граждани и връщане на мира и разцвета на тази страна”, гласи текстът на съвместното заявление.

Путин и Ердоган са убедени, че „либийците могат да приемат самостоятелни решения относно бъдещето на своята родина в рамките на общонационален диалог, като вземат предвид интересите на всички граждани без изключение”.

„Подкрепяме продължаващия Берлински процес, насочен към създаване на благоприятна атмосфера за възобновяване със съдействието на ООН и припомняме, че той може да даде видими резултати с участието и приноса на либийците и съседните страни”, смятат президентите Путин и Ердоган. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети