Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Ислямска държава“ пое отговорност за терористичната атака във Виена

Свят

„Ислямска държава“ пое отговорност за терористичната атака във Виена

Ислямска държава пое отговорност за терористичната атака във Виена - Tribune.bg
Снимка:

При атаката загинаха четирима души, Австрия е в траур

Терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в австрийската столица Виена, съобщи Ройтерс.

По-рано американската организация „SITE Intelligence group“, която следи за дейността на терористите в интернет, заяви, че джихадистите са нарекли стрелбата във Виена „отмъщение за участието на Австрия в американската коалиция срещу терористичната групировка.

"Джихадистите заявиха, че нападението във Виена е част от отплатата за участието на Австрия в ръководената от САЩ коалиция", заяви в понеделник групата за разузнаване на SITE в Туитър.

В центъра на австрийската столица в понеделник вечерта беше извършена атака на шест места, включително близо до синагога.

Виена скърби Виена скърби

Загинаха четирима души. Атентаторът беше застрелян от полицията.

Един от терористите е бил привърженик на групата "Ислямска държава". Двама граждани на Северна Македония, които заедно с ликвидирания 20-годишен Кутим Фейзулай фигурират в списъка на заподозрените в терористичната атака във Виена, са жители на Скопие.

Според портала, позовавайки се на неназовани източници, тези лица са имали австрийско и северномакедонско гражданство.

Кметът на Виена Майкъл Лудвиг заяви на пресконференция, че жертвите на нападението са сервитьорка и още трима души, които искали да прекарат вечерта в центъра на града. Той уточни, че една от жертвите е починала във виенска болница от раните си.

Сигурността в австрийската столица е завишена. Жителите на Виена бяха призовани, ако е възможно днес да си останат у дома, а децата да не ходят на училище. Тази сутрин в града бяха мобилизирани 1000 полицаи.

Австрийското правителство обяви тридневен траур след снощното терористично нападение.

Канцлерът Себастиан КурцКанцлерът Себастиан Курц

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати