Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Испания се похвали с рекорден брой поставени ваксини

Свят

Испания се похвали с рекорден брой поставени ваксини

Снимка:

Испания отчете нов рекорд - 765 хиляди дози ваксини поставени за един ден. Същевременно  здравните власти алармираха, че след завършването на учебната година и отпадането на част от ограниченията, заболеваемостта сред младите хора рязко е скочила.

От началото на кампанията по ваксинация на 27 декември миналата година досега в страната са поставени 42 милиона дози от четирите одобрени ваксини. До момента повече от 25 милиона души или 54% от населението вече е получило поне една доза от ваксина срещу коронавируса, а 18,4 милиона или 38% имат пълния цикъл. Министерството на здравеопазването уточнява, че като се прибавят към тях и броя на ваксинираните деца над 12-годишна възраст цифрите нарастват на 61,6 % с една доза и 43,8 на сто с две.

Сега фокусът е върху хората над 40 години, като 87% от тях вече са с една доза и 55 %  - с две. До края на август се очаква да бъдат напълно ваксинирани 33 милиона души.

Междувременно крал Фелипе Шести призова богатите страни да "положат усилия ваксините да достигнат до всички", визирайки по-бедните, като предупреди, че няма да има "окончателна победа" над пандемията, докато не настъпи глобална имунизация срещу Covid-19.  


Топ новини

виж още

Актуална тема