Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Италианската Eni ще плаща газа в рубли

Свят

Италианската Eni ще плаща газа в рубли

Италианската Eni ще плаща газа в рубли - Tribune.bg
Снимка:

Италианският енергиен гигант Eni заяви, че открива сметки в евро и в рубли, за да изпълни дължимите в близко време плащания за доставка на руски газ, като по този начин изпълнява исканията на Москва, съобщи Франспрес.

Все още не е ясно дали веднага Eni ще попадне под ударите на санкциите на Европейския съюз.

Във внимателно формулирано изявление Eni заяви, че откриването на двете сметки в "Газпромбанк" е " предпазно", тъй като "крайните срокове за плащане на доставките на газ са насрочени за следващите няколко дни".

Москва поиска клиентите от "неприятелски страни", включително от държавите-членки на ЕС, да плащат газа в рубли, за да заобиколи западните финансови санкции срещу централната си банка.

Eni заяви, че този ход е "предприет в съответствие с действащата международна рамка за санкции" и че италианските власти са били информирани. "Към днешна дата "Газпром Експорт" и съответните руски федерални власти са потвърдили това: фактурирането и плащането ще продължат да се извършват в евро" - валутата, посочена в договорите за доставка. Ако превалутирането в рубли не бъде извършено навреме, "няма да има отражение върху доставките" на газ", се казва в съобщението.

Преди съобщението на Eni Европейската комисия заяви, че всичко, което надхвърля плащането на договорите в определената валута, нарушава санкциите. "Компаниите трябва да плащат по договорите във валутата, предвидена в договора", заяви говорителят на Комисията Ерик Мамер пред журналисти в Брюксел. "Всичко, което надхвърля това, е в нарушение на санкциите. Не можем да бъдем по-ясни."

Eni отвърна: "Новата процедура трябва да бъде неутрална както по отношение на разходите, така и на риска, и да не е несъвместима със съществуващите санкции. Задължението за плащане може да бъде изпълнено с превод на евро." Италианското правителство не е реагирало все още. Миналата седмица премиерът Марио Драги заяви, че плащането в рубли не е нарушение на санкциите, но ЕК не смята така. 

 


Етикети газ, рубли

Топ новини

виж още
Актуална тема