Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Кандидат-президенти на Беларус обжалват резултата от изборите

Свят

Кандидат-президенти на Беларус обжалват резултата от изборите

Снимка:

Във видеообръщение Светлана Тихановска потвърди, че е напуснала Беларус

Кандидат-президентът на Беларус Андрей Дмитриев от общественото движение "Кажи истината" е заявил пред ТАСС, че ще подаде в Централната избирателна комисия/ЦИК/ на Беларус жалба с искане да не се признава резултатa от президентските избори на 9 август. Такава жалба ще внесе и друг кандидат - председателят на партия "Беларуска социалдемократическа общност" Сергей Черечен, е съобщил неговият прессекретар.

Преди да напусне страната и да се установи в Литва с децата си, кандидат-президентът и лидер на опозицията Светлана Тихановска вече подаде жалба за опорочаването на изборните резултати.

По предварителни данни на беларуската ЦИК Лукашенко е събрал 80,08 на сто от гласовете на президентските избори в неделя, а Тихановска - 10,09 на сто. След обявяването им в Минск и други градове започнаха масови протести, при които са задържани близо 3000 души.

Предизборният екип на лидерката на опозицията в Беларус Светлана Тихановска съобщи, че тя е била принудена от властите да напусне страната, в условията на кървави протести срещу оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко.

В деня след изборите, екипът на Тихановска часове наред не е успял да се свърже с нея, но тази сутрин тя вече е била с децата си в съседна Литва, съобщи Ройтерс.

Литовският външен министър Линас Линкевичус написа в Туитър, че Тихановска е в Литва, тъй като е избягала от страната си в условията на мащабна полицейска разправа с протестиращите, предаде АП.

Във видеообръщение Тихановска също потвърди, че е напуснала Беларус и посочи, че напълно самостоятелно е взела много трудно решение, предадоха Ройтерс и ТАСС.

По данни на комитета за държавната граница, тя е преминала границата в 3.30 ч. сутринта. Комитетът отрече обвиненията, че Тихановска насила е била прехвърлена в съседна Литва.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още