Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Кипър търси помощ от ЕС и Израел за овладяване на пожарите

Свят

Кипър търси помощ от ЕС и Израел за овладяване на пожарите

Кипър търси помощ от ЕС и Израел за овладяване на пожарите - Tribune.bg
Снимка:

Кипър се обърна в събота към партньорите си от Европейския съюз и Израел с молба за помощ в овладяването на големите горски пожари в страната северно от градовете Лимасол и Ларнака, предаде Ройтерс.

Огънят, разпалван от силните ветрове, е обхванал най-малко шест общини в подножието на планината Тродос, където има борови гори и гъста ниска растителност. По думите на директора на агенцията за горите Хараламбос Александру това е най-големият пожар в историята на островната държава.

Европейската комисия съобщи, че Гърция е изпратила пет самолета за борба с пожари, а същото възнамерява да направи и Италия. Очаква се и помощ от Израел. Европейският спътник "Коперник" е активиран, за да оцени мащаба на щетите.

Вече се унищожени десетки имота, но няма съобщения за пострадали хора. Пушеците от пожарите се виждат даже от столицата Никозия, която отстои на около 75 км, предаде Ройтерс.

Според вестник "Сайпръс мейл",  67-годишен мъж е бил задържан по подозрение, че е предизвикал пожара. Според изданието мъжът бил видян да пали стърнища. Друг вестник - "Филелефтерос" - пише, че мъжът отрича, като твърди, че вече си бил отишъл от мястото, откъдето е започнал огънят.

 


Етикети Кипър, ЕС, пожари
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати