Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Китай се разгневи на доклада на Пентагона

Свят

Китай се разгневи на доклада на Пентагона

Отхвърля твърденията, че готви удар срещу САЩ

Пекин реагира, след като вчера бе разпространен доклад от Пентагона, в който се посочва, че Китай готви удар срещу цели на САЩ и съюзниците му. Министерството на отбраната в Китай е реагирало като е изразило протест поред Вашингтон.

Китай категорично отрича твърденията и обяснява, че се преувеличава т.нар. „китайска заплаха“. "Китай следва курс на мирно развитие и отбранителна национална стратегия. Той винаги е допринасял за световния мир и е защитавал световния ред", заяви министерството на отбраната в Пекин.

В отговора на Пекин се посочва още: "Целта на засилената модернизация на китайската армия е опазване на националния суверенитет, на сигурността и интересите в сферата на развитието, както и (опазване на) глобалния мир, стабилност и благоденствие", се посочва в декларацията. "Китайската военна реформа, разработването на оръжия и отбранителните способности в интернет пространството са оправдани. Критиките в американския доклад са чиста проба догадки".

Доклада на Пентагона идва на фона на обтегнатите икономически отношения между САЩ и Китай, след като и двете страни увеличиха митата за внос на стоки.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив