Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Клинтън за последователите на Тръмп: Идеите на фанатиците могат да доведат до смъртоносни щети

Свят

Клинтън за последователите на Тръмп: Идеите на фанатиците могат да доведат до смъртоносни щети

Клинтън за последователите на Тръмп: Идеите на фанатиците могат да доведат до смъртоносни щети - Tribune.bg
Снимка:

Бившият кандидат за президент на САЩ Хилари Клинтън излезе с коментар в Washington Post. В материала тя заявява, че щурмът на Капитолия миналата сряда е „трагично предсказуем резултат от недоволството на белите върховисти“.

„Това, което се случи, е повод за мъка и възмущение. Но случилото се не бива да ни шокира. Това, което считахме за обикновени словоизлияния на неприятна, но в същото време краткотрайна фигура на нашия социален живот, всъщност се оказа нещо повече“, анализира бившият държавен секретар на САЩ.

„Не успяхме да изчислим вредата, която може да бъде причинена на държавата подстрекаващ към насилие президент, нагнетяващи страстите лидери на Конгреса и социални медии, напомпващи конспиративни теории в съзнанието на привържениците на Тръмп. Ако не се противопоставим на тази заплаха, рискуваме да направим събитията от миналата седмица само прелюдия към по-голяма трагедия“, счита Клинтън.

Според нея Тръмп се е кандидатирал за президент с идеята, че белият цвят на кожата е по-важен от всичко друго.

„През 2020 г. той загуби, но до тогава той успя да докара до лудост най-опасния елемент, който съществува у нас. Неговите поддръжници започнаха да развиват държавен преврат, те планираха да маршируват до Капитолия и „да спрат кражбата на гласове“. … Идеите на фанатиците могат да доведат до истински, дори смъртоносни, щети. Жителите на Мичиган осъзнаха това миналата година, когато въоръжени мъже, които се представиха за милиции от Революционната война, се опитаха да отвлекат своя губернатор. Жителите на Нешвил го видяха с очите си, когато теоретик на конспирацията взриви цял блок. Сега го преживяха всички американци. Но целият този опит не е достатъчен, за да проникне в съзнанието (и да доведе до правосъдие) на вътрешните терористи, нападнали Капитолия. Всеки от нас трябва да анализира собствената си душа: има ли нещо неправилно в нея.

Хубав леден душ за нас бе фактът, че мнозина изобщо не бяха изненадани от случилото се миналата седмица. По-специално, чернокожите и небелите хора като цяло не бяха изненадани, защото в американската история те вече бяха виждали брутална тълпа с конфедеративни знамена и висящи бримки. Помислете за това, с което се сблъскахме през юни, когато демонстрантите от „Животът на черните има значение“ (BLM), протестиращи мирно на площад Лафайет, бяха посрещнати от федералните сили за сигурност със сълзотворен газ. Ако първата стъпка към изцелението и единството е честността, тогава започвате с признаването, че тези събития са част от това, което сме ние.

Много е важно Тръмп да бъде отстранен от позицията, на която е бил. За съжаление, избран. Мисля, че той трябва да бъде импийчнат. Членовете на Конгреса, които му помогнаха да подкопае демокрацията, трябва да подадат оставки, независимо от това какво мислят избирателите за тях. А онези, които са се сговорили с вътрешни терористи, трябва незабавно да бъдат уволнени. Само това обаче няма да избави Америка от бялото върховенство и екстремизма на белите. Има промени, които избраните лидери трябва да предприемат незабавно, включително въвеждане на нови закони за наказателна отговорност както на федерално, така и на щатско ниво. Тези закони трябва да направят престъпление придържането към теорията за върховенството на белите. Според тези закони ще е необходимо да се проследят дейностите на екстремисти като тези, които са проникнали в Капитолия. Twitter и други компании са взели правилното решение да спрат Тръмп да продължи да използва техните платформи. Те обаче ще трябва да направят повече, за да спрат разпространението на насилствени речи и конспиративни теории.

Администрацията на Байдън ще трябва да се справи с тази криза в цялата ѝ сложност и мащаб. Тя ще трябва да привелче интернет платформите към отговорност, да накаже в съда всички, които са нарушили нашите закони и да публикува повече информация и анализи за вътрешния тероризъм“, казва още Клинтън.

Използван е превод на „Агенция Фокус“


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Тъкмо се канех да започна да ръкопляскам на разсъжденията на Хилъри и стигнах до там, че "демонстрантите от „Животът на черните има значение“ , били мирно протестиращи. Така няма да стигнете далече. И двете форми на ексесии - и BLM и щурма на Капитолия имат общ генезис и вероятно общи провокатори, намерете ги. Ако не искате да разпалвате омраза и протипоставяне между расите си престанете да ги делите на бели и черни - и едните и другите да са равни пред закона и без привилегии, никой да не се изживява като жертва, толкова е просто.
13.01.2021 15:34 / Отговор
Няма да престанат да противопоставят хората по расов признак. Това е в основата на тяхната политика. Капсулиране на цветнокожите и противопоставяне на другите. Наясно са че механично цветнокожите заедно с белите избиратели на демократите са над 50%. Затова няма да допуснат нито един глас от цветнокож да бъде изгубен. Освен това се гласят да дадат гражданство на 15 милиона незаконни емигранти от т.н. трети свят - сигурен електорален резерв за демократите.
16.01.2021 19:35 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати