Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Кметът на австрийското селото, което вдъхнови „Замръзналото кралство“, моли туристите да не прииждат

Свят

Кметът на австрийското селото, което вдъхнови „Замръзналото кралство“, моли туристите да не прииждат

Снимка:

На ден по 10 000 фенове на анимацията посещават Халщат

Кметът на мъничкото алпийско селце в Австрия Халщат, за което се смята, че е вдъхновило анимационния филм „Замръзналото кралство“, беше принуден да помоли в официално изявление туристите да престанат да прииждат в него, съобщава британския вестник Daily Mail.

Кметът Александър Шойц дори затвори няколко от основните пътища, водещи до селото, в опит да ограничи наплива.

„Халщат е важно място за (австрийската) култура, не музей".

Според кмета селото, чието население е малко под 800 души, просто не може да се справи с огромния наплив на туристи, които надвишават 10 хил. души на ден.

Някога тихото селце сега е изпълнено с посетители, които се снимат на фона на живописните гледки, пускат дронове и дори влизат в домовете на жителите, за да ползват тоалетната им.

„Майка ми един ден се събуди и откри няколко китайски туристи в спалнята си“, казва местен собственик на кафене. През ноември 2019 г. пък пожар разруши голяма част от сградите по живописната брегова ивица на селото, някои от които бяха на възраст няколко века.

Халщат, който е сгушен високо в австрийските Алпи, е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1997 г. и винаги е било туристическа дестинация. Но популярността му се покачва многократно през 2013 г., когато се появиха слухове, че то е било част от вдъхновението за създаването на анимационния филм на „Дисни“. Оттогава то бива посещавано от повече от 10 хил. туристи дневно, основно граждани на азиатски страни.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив