Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Колони от автомобили се извиха и пред бензиностанциите в Сърбия

Свят

Колони от автомобили се извиха и пред бензиностанциите в Сърбия

Колони от автомобили се извиха и пред бензиностанциите в Сърбия - Tribune.bg

Колони от автомобили пред няколко бензиностанции в Сърбия се образуваха късно следобед в четвъртък заради паниката, предизвикана от новината, че някои петролни компании са се опитали да направят фалшив недостиг, ограничавайки продажбата на определени горива, пише белградският „Блиц“.

„Колоните започнаха да се образуват рязко. Предполагаме, че се дължи на паника“, каза един от работниците на бензиностанция в Белград. Той посочва, че за момента няма органичения колко гориво да се зарежда.

Сръбското правителство заяви, че разполага с достатъчно гориво и няма абсолютно никакъв проблем с доставките на петролни продукти и, че някой „умишлено всява паника“.

 „Чухме за ограничения, тоест ограничение от 20 литра, така че дойдохме“, каза един от чакащите в колоната шофьори.

Паниката по бензиностанциите бе предизвикана от хода на някои петролни компании, които изкуствено се опитаха да предизвикат недостиг чрез ограничаване на продажбата на горива, чиито цени бяха замразени до 14 март.

Става дума за бензин Europremium BMB 95, който не може да бъде по-скъп от 171 динара за литър и евродизел от 179 динара за литър.

Именно за тези категории някои компании днес ограничават продажбата до 20 литра за автомобили на резервоар, 50 литра за трактори и 100 литра за камиони.

В същото време те забраниха изхвърлянето на евродизел в туби, независимо от разрешенията, които не позволяват това.

Подобни ходове са в противоречие с постановление на сръбското правителство, което ясно даваше да се разбере на петролните работници, че не трябва да причиняват изкуствен недостиг. Според този документ икономическите субекти, занимаващи се с търговия с горива, нямат право да доставят тези горива в количества, по-ниски от средните за последните 12 месеца, пише още сръбския „Блиц“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати