Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Конгресът на САЩ одобри 61 млрд. долара военна помощ за Украйна

Свят

Конгресът на САЩ одобри 61 млрд. долара военна помощ за Украйна

Конгресът на САЩ одобри 61 млрд. долара военна помощ за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

С 311 гласа "за" и 112 "против" Камарата на представителите на американския Конгрес одобри отлаганата със седмици военна помощ за Украйна. Киев ще получи 61 млрд. долара - подкрепа, без която западни лидери, а също и украинският президент Зеленски, вярват, че Украйна не може да спечели войната с Русия.

Подкрепена беше и продажбата на замразени руски авоари, с цел генериране на приходи за Украйна.

Конресът одобри и пакет на стойност 8 млрд. долара за Тайван, с цел сдържане на Китай, както и 26,4 милиарда долара помощ за Израел. 

Конресмените гласуваха "за" закон, който предвижда забраната на употребата на приложението "ТикТок" в Съединените щати, ако то остане собственост на китайската компания "Байт Денс". Вашингтон обвинява Пекин, че използва ТикТок за шпионаж.

Заявката на Белия дом е помощта за Украйна да бъде изпратена възможно най-скоро.

„Сърцата на най-важните поддръжници на Украйна бият като едно“, каза германският външен министър Аналена Бербок.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства вота и заяви, че Украйна унищожава военни мощности на Русия и това допринася за сигурността на всички в Европа и Америка.

Новата помощ ще обогати САЩ и ще съсипе Украйна, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.   

„Този законодателен пакет идва в момент, когато Израел е изправен пред безпрецедентни атаки от Иран, Украйна продължава да е под въздушен обстрел от Русия. Призовавам Сената бързо да изпрати законите на бюрото ми, за да ги подпиша и бързо да изпратим оръжия и оборудване на Украйна, за да посрещне неотложните нужди на бойното поле“, заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

„Това е дългоочакван пакет и помощта ще бъде усетена от нашите войници на бойното поле, градовете ни и селата ни, които страдат от руския терор. Вотът на Камарата на представителите е решение да бъдат защитени човешки животи“, допълни украинският президент Володимир Зеленски.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети САЩ, помощ, Украйна
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети