Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Дойче Веле“: Коронавирус - в Китай се надига втора вълна на епидемията?

Свят

„Дойче Веле“: Коронавирус - в Китай се надига втора вълна на епидемията?

Дойче Веле: Коронавирус - в Китай се надига втора вълна на епидемията? - Tribune.bg
Снимка:

Тревожни новини от Китай: в североизточната част на страната съобщават за все повече нови огнища на зараза с коронавируса. Някои говорят дори за "нов Ухан". Надига ли се в Китай втора вълна на епидемията?

Всекидневието в Китай почти се върна в релси, от началото на април в страната на практика няма регистрирани нови случаи на КОВИД-19. Напоследък обаче от североизточната провинция Хъйлундзян идват тревожни новини, които пораждат страхове от втора вълна на епидемията от коронавирус. Тамошни хора дори твърдят, че провинцията скоро ще се превърне в нов Ухан, пише в свой анализ „Дойче Веле“.

Повечето заболели са китайци, върнали се от Русия

Държавната комисия по здравеопазването в провинцията съобщава, че от средата на април се наблюдават нови огнища на инфекции. Към момента са регистрирани над 550 случая на КОВИД-19, като повечето от заболелите са китайци, завърнали се от съседна Русия.

След като беше съобщено за огнище на инфекция в една болница в град Муданджан, тамошните власти въведоха строг контрол, а на 26 април дори призоваха хората да напускат жилищата си само при крайна необходимост. Градската управа разпространи призив към домакинствата да излъчат по „едно лице със силна имунна система“, което да се грижи за покупките.

По улиците са изпратени и патрули, които трябва да арестуват групи над трима души, електрическите тротинетки са забранени, а леките коли могат да се движат само със специално разрешение. В града не е позволено да влизат хора от други части на провинцията, а повечето магазини са затворени, с изключение на някои малки магазинчета за хранителни продукти и за предмети от първа необходимост.

Дойче Веле разговаря с местни хора, които твърдят, че гледат с недоверие на официалните числа. Те изпитват несигурност и по друга причина: никой не знае дали и кога властите ще поставят града под пълна карантина и ще наложат цялостна забрана да се излиза. И ако такова решение бъде взето, дали съображенията ще бъдат медицински или чисто политически.

Пекински вестник съобщи още, че в Харбин, 10-милионната столица на провинцията, също са установени няколко огнища на зараза в близост до болници. В един от случаите било установено, че 87-годишен пациент в рамките на броени дни е заразил близо 80 души.

Въпреки това в административния център на провинцията досега явно не са въведени толкова строги мерки, колкото в Муданджан. Доброволните квартални отряди раздавали на хората временни идентификационни документи за влизане и излизане от жилищния район, но според един тамошен човек, мерките не били толкова строги.

Пред Дойче Веле този човек казва още, че пазарищата се отворени, но иначе почти всеки на улицата носи маска. „Мисля, че до момента правителство се справя добре. Защо им е да крият информации, това само би увредило имиджа им“, добавя той.

Но в други части на Китай вече се надига гняв срещу провинция Хъйлундзян. Жител на Муданджан ни разказва, че в интернет се множат хейтърските нападки срещу хората от провинцията.

Мъжът се опасява, че за човек от Хъйлундзян ще става все по-трудно да си намери работа другаде. Негов познат, който работи в съседна провинция и е прекарал няколко дни в режим „домашен офис“, бил начаса отпратен от шефа си, когато пожелал да се върне на работа.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати