Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ковачевски: Действията на българската делегация в Битоля събудиха духовете от миналото

Свят

Ковачевски: Действията на българската делегация в Битоля събудиха духовете от миналото

Ковачевски: Действията на българската делегация в Битоля събудиха духовете от миналото - Tribune.bg
Снимка:

Действията на българската делегация в Битоля събудиха духовете от миналото, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието. Това са ходове, които целят еднодневна политическа печалба и дългосрочно увреждане на крехките отношения. Това заяви македонският министър-председател във видеообръщение по повод откриването на българския клуб в Битоля.

По-рано в изявление на правителството бе заявено, че именуването на клуба на името на Ванчо Михайлов цели да се подкопае и постави под въпрос напредъкът в диалога между Скопие и София.

„Още от първия ден на мандата ми като министър-председател казах, че не се отклонявам от това разговорите между Северна Македония и България да се водят достойно и в духа на европейските ценности. Ние се придържахме към този ангажимент през целия този период. Реализирахме конкретни съвместни проекти, подобрихме отношенията и намалихме речта на омразата. За съжаление, с последното посещение на българската делегация в Битоля, духовете на миналото се събудиха, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието, срещу които успешно се борихме. Затова напълно разбирам и усещам гнева на гражданите през изминалите дни“, подчерта в обръщението си Ковачевски.

Страната ни, добави той, получава своята независимост след Втората световна война, в която гражданите участват в антифашистката национално-освободителна война.

„Антифашистката ангажираност на гражданите е част от националната ни идентичност, с която се гордеем в демократична Европа. Македонските граждани са за членство в ЕС, но провокации, които нараняват чувствата ни като граждани, застрашават този ангажимент. Република Северна Македония е суверенна държава и ние сме длъжни да защитаваме нашето достойнство. Имаме стратегическа цел да се присъединим към ЕС, но достойно с нашата национална гордост и уникалност“, каза премиерът в обръщението си.

Той смята, че трябва да се продължи да се работи за укрепване на диалога и подобряване на отношенията между двете нации до окончателно уреждане на спора.

„Но за да бъде това успешно, нито една от страните не трябва да прави крачки назад. Не трябва да допускаме постоянно връщане към миналото и ходове, които целят еднодневна политическа печалба и дългосрочно увреждане на крехките отношения, които изграждаме. Република Северна Македония ще продължи реформите във всички области, които ще подготвят страната за пълноправно членство в Съюза“, каза премиерът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати