Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Кремъл нарече предсказуеми и глупави твърденията, че Русия стои зад течовете на „Северен поток”

Свят

Кремъл нарече предсказуеми и глупави твърденията, че Русия стои зад течовете на „Северен поток”

Кремъл нарече предсказуеми и глупави твърденията, че Русия стои зад течовете на Северен поток - Tribune.bg
Снимка:

Песков заяви, че американски компании са реализирали печалби, доставяйки газ в Европа

Кремъл заяви, че твърденията, че Русия по някакъв начин стои зад евентуална атака срещу газопроводите „Северен поток” 1 и 2, са глупави, добавяйки, че Съединените щати са се противопоставили на тръбопроводите и техните компании са направили големи печалби, доставяйки синьо гориво за Европа. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че инцидентът трябва да бъде разследван и сроковете за ремонт на повредените тръбопроводи не са ясни.

Запитан за твърденията, че Русия може да стои зад евентуалната атака, Песков каза: „Това е доста предсказуемо и също предвидимо глупаво“. „Това е голям проблем за нас, защото, първо, и двете линии на „Северен поток 2“ са пълни с газ – цялата система е готова да изпомпва газ, а газът е много скъп... Сега той излита във въздуха. Ние загубихме маршрут за доставки на газ за Европа”, каза Песков.

Той индиректно обвини САЩ:„Виждаме огромните печалби на американските доставчици на втечнен природен газ, които многократно увеличиха доставките си за европейския континент“, каза Песков. „Те са много, много заинтересовани да получат своите супер, супер печалби”.

Съединените щати планират да доставят най-малко 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ на пазарите на Европейския съюз тази година, докато Европа се опитва да се откаже от доставките на руски газ.  Русия, която намали доставките за Европа, след като Западът наложи санкции заради войната на Москва в Украйна, каза, че е възможен саботаж и че изтичането подкопава енергийната сигурност на континента.

„Преди да предявим каквито и да било претенции, трябва да изчакаме разследването, дали е имало взрив или не“, каза Песков. Информация за инцидента може да се очаква от Дания и Швеция, каза той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети