Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Критични месеци за Румъния – поема Председателството Съвета на ЕС

Свят

Критични месеци за Румъния – поема Председателството Съвета на ЕС

Критични месеци за Румъния – поема Председателството Съвета на ЕС - Tribune.bg
Снимка:

За първи път от години страна е обвинявана, че е неподготвена за задачата

В сила от днес – Румъния поема Председателството на Съвета на Европейския съюз за следващите 6 месеца. Северната ни съседка поема кормилото на Европа в критичен момент. Съюзът се тресе от неяснотите около Брекзит, а съвсем скоро предстоят и изборите за Европейски парламент.

На фона на това страната е раздирана от вътрешни противоречия между президента Клаус Йоханис и председателя на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. Двамата открито разменят обвинения вариращи от неподготвеност до национални предателства.

Това стана повод за първи път от години Брюксел публичнода изрази опасения, че държава няма да се справи с възложените ѝ задачи. Преди дни председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не скри скептицизма си, като заяви, че чисто технически Румъния е подготвена отлично, но правителството в Букурещ не разбира напълно какво значи да бъде председател на страните от ЕС.

Това дори не е най-запомнящото се изказване на Юнкер по повод румънските кризи. Преди време той заяви за политиците, че вече не може да запомня имената на румънските премиери заради честата им смяна.

Преди месец беше публикуван и критичен доклад за Румъния по механизма за наблюдение на борбата с корупцията. В него се говореше за връщане назад по отношение на борбата с корупцията и за съмнения за върховенството на закона.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати