Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Криза с горивата удари Великобритания, извиват се опашки пред бензиностанциите

Свят

Криза с горивата удари Великобритания, извиват се опашки пред бензиностанциите

Снимка:

В продължение на три дни във Великобритания се извиват дълги опашки, заради недостиг на бензин и дизел. Причината - липсват шофьори на цистерни, които транспортират горивото от рафинериите. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън смята да промени политиката си напълно и да издаде 5 000 визи за чужди шофьори на камиони, след като страната е в хаос и вече върви към криза с храните. Притежателите на автомобили напълно пренебрехнаха съветите на правителството, като в паника задръстиха бензиностанциите. Те се опазяват, че идва сериозна криза с бензина, която ще постави икономиката на колене. Премиерът смята да отстъпи и да даде визи на хиляди шофьори, за да пребори кризата, а войници ще помагат те да получават по-бързо лицензите си, съобщава “24 часа“.

Според специалистите на Великобритания са нужни 90 000 шофьори, които напуснаха страната след Брекзит. Коронавирусът ограничи курсовете. И 5000 вероятно ще са прекалено малко и прекалено малко.

Липсата на шофьори вече удари всяка част от икономиката. Има празни рефтове в супермаркетите. Барове и ресторанти имат недостиг на продукти. Дори не могат да се доставят необходимите химикали за пречистване на водата.

Родители се оплакаха, че в петък не са успели да заредят колите си, като цялата страна е хвърлена в хаос и хиляди чакат на бензиностанциите.

Проблемите дойдоха, след като в четвъртък BP и Esso признаха, че нямат достатъчно шофьори на цистерни и доставките ще са нарушени. Това предизвика паника и стотици се юрнаха към бензиностанциите, като много бързо свършиха някои типове бензин, а дори се стигна и до затварянето им.

Апелът на транспортния министър Грант Шапс към шофьорите да се "държат нормално" остана нечут в петък и през цялата нощ имаше опашки и дори ръкопашни схватки по бензиностанциите.

В петък фалира и една от големите фирми, която доставяше замразени продукти за супермаркетите Asda и Sainsbury, което означава много празни рафтове.  


Топ новини

виж още

Актуална тема