Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Кризата в Афганистан – хаос и обещание за управление „без радикални“ промени

Свят

Кризата в Афганистан – хаос и обещание за управление „без радикални“ промени

Снимка:

След оттеглянето на американските войски от Афганистан започна настъпление на талибаните. Ден след ден те успяха да завземат голяма част от управлението на градовете в страната. Действията им предизвикаха нов сериозен миграционен поток. Търсещите убежище бягат от страх, че в страната ще бъдат въведени сериозни рестрикции и радикално управление.

Афганистанци, избягали от завзети от талибаните територии, заявиха, че новите власти въвеждат строги забрани в съответствие с обичайното мюсюлманско право. Очевидец пожелал анонимност разказа пред западни медии, че на жените им е забранено да излизат по улиците без придружител от мъжки пол. По думите му се изземват мобилни телефони, телевизори и видеоигри.

Всички пътнически полети на летището в Кабул са отменени заради тоталния хаос след превземането на властта от талибаните. Това съобщиха летищните власти, цитирани от АФП и ТАСС.

В съобщението се съдържа и призив да не се струпват тълпи на летището: „Няма да има пътнически полети от летище „Хамид Карзай”, за да се предотврати плячкосване. Моля, не се насочвайте към летището”, предупреждават летищните власти.

На този фон талибаните в Афганистан заявиха, че искат мир.

„Ситуацията в Афганистан е спокойна. Според информацията, с която разполагаме към този момент, няма никакви сблъсъци в контролираните от нас райони . Ситуацията е спокойна.“, посочи говорител на радикалната мюсюлманска групировка, която вчера установи контрол върху президентския дворец в Кабул.

Представителят на талибаните в Катар – Мохамед Наим заяви пред „Ал Джазира“, че новите власти не предвиждат радикални промени в управлението на страната. „За това има издадена заповед от най-високо ниво.“, добави той.

На 15 август бойци на талибаните завзеха Кабул и афганистанският президент Ашраф Гани избяга от страната си. На този етап точното местоположение на политика не е ясно. В медийното пространство се появиха съобщение, че той вероятно е намерил подслон в Таджикистан или Казахстан. Властите в двете страни категорично опровергаха тези публикации.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още