Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Куфар със стотици хиляди евро и арести на депутати - „Катаргейт” разтърси ЕС

Свят

Куфар със стотици хиляди евро и арести на депутати - „Катаргейт” разтърси ЕС

Куфар със стотици хиляди евро и арести на депутати - Катаргейт разтърси ЕС - Tribune.bg
БГНЕС

„Катаргейт” - така световните медии нарекоха най-големият корупционен скандал в историята на Европейския парламент.

Разкритията започват, когато мъж с куфар е причакан от белгийската полиция в Брюксел. Той е бащата на Ева Кайли, а в куфарчето носи стотици хиляди евро в брой. Твърди се, че той е носел 600 000 евро, преди да бъде спрян от следователи.

Следва обиск в апартамента на гъркинята, където са открити чували с пари - 150 000 евро.  Италианската информационна агенция ANSAMED каза, че бащата на Кайли е бил заловен, докато транспортира парите - според един доклад във влак - и че те са били в банкноти от 20 и 50 евро.

Адвокатът на задържаната гъркиня заяви, че парите не са нейни, а били донесени от партньорът ѝ - Франческо Джорджи – който беше асистент на италиански евродепутат и основател на правозащитна организация.

Твърди се, че 500 000 евро са намерени в дома на Пиер Антонио Панцери - друг от четиримата арестувани и обвинени в корупционния скандал.  

Сумите, за които белгийските власти твърдят, че са около 1,5 млн. евро, били конфискувани от девет души, от които в ареста се намират четирима.

Белгийската полицияБелгийската полиция

Освен Кайли и партньорът ѝ, задържани са още бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери и лобистът Николо Фига-Таламанка.

Вчера партньорът на свалената вицепрезидента е направил самопризнания, съобщават няколко медии. А арестуваната Ева Кайли ще остане поне до 22 декември в ареста, преди да се яви на отложено досъдебно изслушване.

Срещу бившия вицепрезидент на ЕС бяха повдигнати нови обвинения - за измама със средства от бюджета на ЕС. Европейската прокуратура поиска сваляне на имунитета на Кайли (ПЕС), както и на нейната гръцка колежка Мария Спираки (ЕНП).

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати