Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ООН с опасения, че талибаните преследват „сътрудници“ на НАТО или предишното правителство

Свят

ООН с опасения, че талибаните преследват „сътрудници“ на НАТО или предишното правителство

ООН с опасения, че талибаните преследват сътрудници на НАТО или предишното правителство - Tribune.bg
Снимка:

Организацията смята, че желанието за признание на управлението им, ще се използва като лост

Талибаните преследват хора, работили за силите на НАТО или предишното афганистанско правителство“, предупреждават от ООН в документ.

Сигналът, че групировката издирва „сътрудници“ беше отправен в документ на Норвежки център за глобален анализ, който предоставя разузнавателна информация на Организацията на обединените нации. Според него има опасения, че може да се стигне до преследвания не само на „сътрудници“, но и на членове на техните семейства, а още по-голяма опасност е, че може да се стигне и до масови екзекуции. Според документа бойците обикалят от врата на врата, за да ги открият.

След вземането на властта движението се опита да успокои афганистанците, като обеща, че няма да има отмъщение. Въпреки думите им както местните жители, така и международната общност имат съмнения, че те не са се променили много.

Международните сили продължават да извеждат от Афганистан своите граждани. Представител на НАТО заяви, че над 18 хиляди души са били евакуирани през последните пет дни от летището в Кабул. Целта е през следващите дни да се удвоят усилията за евакуация. В четвъртък САЩ евакуираха близо 3 000. По данни на Белия дом операцията е била с 16 самолета, а сред тях са били изведени 350 американски граждани. От началото на евакуацията САЩ са транспортирали 9 000 души.

В същото време президентът на Франция Еманюел Макрон настоя за тясно международно сътрудничество относно кризата в Афганистан. Той направи призива си в няколко телефонни разговора, които проведе последователно с американския президент Джо Байдън, с руския президент Владимир Путин и с италианския премиер Марио Драги.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети