Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лидерите на страните от ЕС на извънредна среща заради Украйна

Свят

Лидерите на страните от ЕС на извънредна среща заради Украйна

Лидерите на страните от ЕС на извънредна среща заради Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Държавните и правителствените ръководители на ЕС ще проведат извънредна неофициална среща на върха относно ситуацията в Украйна в четвъртък. в следващите два дни в Брюксел ще се проведе в Шестата среща на върха между Европейския съюз и Африканския съюз.  Това съобщи говорителят на Европейския съвет Баренд Лейтс.

Поради факта, че срещата за напрежението около Украйна ще бъде неофициална, в края ѝ няма да бъдат приемани официални документи.

За срещата в Бркюксел ще пристигне и премиерът Кирил Петков. По време на двудневното си посещение той ще вземе участие в кръглата маса, посветена на финансирането за устойчив и приобщаващ растеж. 

По-рано днес върховният комисар по външна политика на ЕС Жозеп Борел отхвърли твърденията, че общността на 27-те е „бездействала“ по отношение на руско-украинската криза.

В изказването си по време на дебат в Европейския парламент относно кризата в Украйна Борел заяви, че критиките към ЕС, че е пропуснал да действа, са неоснователни.

Според него, държавите от ЕС са показали „забележително единство“ и приветства дипломатическите усилия на Франция и Германия, чиито лидери Еманюел Макрон и Олаф Шолц заминаха за Москва за разговори с руския президент Владимир Путин.

Борел намекна, че неотдавнашните пробиви като обявеното във вторник от Русия изтегляне на част от войските от границата с Украйна и от Крим, за което западните страни твърдят, че все още не са видели доказателства, не биха могли да се случат без ЕС, съобщава Евронюз.

„Русия умишлено се опита да пренебрегне съществуването на ЕС, като през декември изпрати писма само до САЩ и НАТО, очевидно смятайки, че ние сме напълно без значение и нямаме какво да кажем по въпросите на сигурността в Европа. За Москва сигурността в Европа се определя във Вашингтон", каза той.

„По-късно, когато забелязаха, че въпреки това пренебрежително отношение, нищо не се случва, г-н Лавров най-накрая реши да изпрати писмо до 27-те държави членки, които досега игнорираше. Защо такъв обрат в позицията на Русия?“, продължава той. „Защото разбраха, че европейският фронт не се е пропукал, а атлантическата солидарност е много силна.“

САЩ твърдят, че Русия е разположила до 150 000 военнослужещи в близост до границата си с Украйна и в Беларус, където Москва провежда съвместни военни учения, за които е планирано да приключат на 20 януари.

По-късно Вашингтон предупреди за предстоящо нахлуване - твърдение, което Русия многократно отхвърли.

Исканията на Москва са да се изключи членството на Украйна и Грузия в НАТО и да се изтеглят войските от териториите на някои източноевропейски държави, тъй като според Кремъл  те застрашават сигурността на Русия.


Топ новини

виж още
Актуална тема