Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ливан e в тридневен траур след жестоката експлозия

Свят

Ливан e в тридневен траур след жестоката експлозия

Ливан e в тридневен траур след жестоката експлозия - Tribune.bg
Снимка:

Много държави предприеха действия в помощ на пострадалите и в спасителните дейности

В Ливан е обявен тридневен национален траур след огромната експлозия в столицата Бейрут, при която загинаха най-малко 100 души и бяха ранени повече от 4000 вчера.

Целият град беше разтърсен от взрива, който започна с пожар на пристанището и избухна в огромен облак от гъст дим.

Президентът Мишел Аун заяви, че експлозията е причинена от 2750 тона амониев нитрат, които са били съхранявани в опасен стар склад в продължение на шест години. Той насрочи спешно заседание на кабинета за днес и заяви, че трябва да бъде обявено двуседмично извънредно положение.

Правителството на Ливан ще отпусне извънредно 66 милиона долара за спешна помощ.

Журналист на Би Би Си, присъствал на мястото на инцидента, съобщи за мъртви тела и тежки щети, достатъчни, за да извадят пристанището в Бейрут от функционирането му. Властите съобщиха, че болниците са препълнени и много сгради са разрушени, а Ливанският червен кръст обяви спешна кръводарителска акция.

Светът не остана безучастен към жертвите и последиците от експлозията и много държави предприеха действия в помощ на пострадалите и в спасителните дейности.

Като част от хуманитарна акция руското Министерство на извънредните ситуации изпраща мобилна болница с лекари в Бейрут, за да помогне на пострадалите от експлозията.

Чехия пък ще изпрати група от 37 спасители в Бейрут, специализирани в намирането на хора под развалини. Първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на страната Ян Хамачек обяви това в социалните мрежи.

Турция заяви от своя страна, че е готова да предостави цялата възможна помощ на Ливан в отстраняването на последиците от експлозията.

По-рано и израелската армия заяви, че "отлага конфликта" с Ливан. Израел изрази готовност за предоставяне на хуманитарна и медицинска помощ.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел също обеща помощ.

По последни данни, в резултат на инцидента са загинали над 100 души, повече от 4 000 са ранени. 10 пожарникари са изчезнали безследно при гасенето на пожара в Бейрут, съобщи кметът на града Марван Абуд. По думите му огнеборците са отишли в района на пристанището, където е станала експлозията, с две коли. Те били придружени също от три линейки. Ливанските сили за гражданска защита, които продължават да гасят пожара в Бейрут, засега не могат да го потушат.

След взрива в пристанището на Бейрут ситуацията е катастрофална, заяви министърът на здравеопазването Хамад Хасан. Болниците в столицата и околностите са препълнени с ранени, а лекарите изпитват недостиг от медицински принадлежности.

Вчерашният взрив е разрушил напълно четири столични болници, което е наложило пациентите в тях да бъдат преместени в други болнични заведения. Ливанският министър допълни, че ситуацията с ранените се усложнява допълнително и заради разпространението на инфекцията от коронавирус. Оценявайки текущата ситуация, Хасан я определи като „катастрофа п пълния смисъл на тази дума”.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати