Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лондон с нови санкции срещу Русия, включващи и руския патриарх Кирил

Свят

Лондон с нови санкции срещу Русия, включващи и руския патриарх Кирил

Лондон с нови санкции срещу Русия, включващи и руския патриарх Кирил - Tribune.bg
Снимка:

Новият списък на Обединеното кралство включва и Мария Лвова-Белова, руският комисар по правата на детето

 

Великобритания вписа руския патриарх Кирил в санкционния си списък заради неговата „подкрепа и похвали“ за президента Владимир Путин и нашествието на руската армия в Украйна, съобщава AFP, като се позовава на британското външно министерство.

Санкциите са част от нови наказателни мерки срещу Русия в отговор на нейната инвазия в Украйна.

Съобщението идва две седмици, след като страните от ЕС извадиха влиятелния 75-годишен духовник от най-новия си списък със санкции заради противопоставяне от страна на Унгария.

Новият списък на Обединеното кралство включва и Мария Лвова-Белова, руският комисар по правата на детето, заради твърдението, че е отговорна за принудителния трансфер и осиновяване в Русия на около 2000 украински деца, съобщава Ройтерс.

„Днес ние наказваме спомагателите и извършителите на войната на Путин, които донесоха неописуеми страдания на Украйна, включително принудителното преместване и осиновяване на деца“, заяви британският външен министър Лиз Тръс.

„Няма да се уморим да защитаваме свободата и демокрацията и да поддържаме натиска върху Путин, докато Украйна не успее“, каза още тя в изявление.

Новите санкции включват блокиране на евентуални авоари на санкционираните лица във Великобритания и забрана за влизане на британска територия. На прицел на санкциите са руски военни, обвинени, че са убивали, изнасилвали и измъчвали цивилни в Буча. На прицел на санкциите е и руският транспортен сектор.

Малко по-късно Руската православна църква отхвърли санкциите срещу своя лидер, патриарх Кирил, наложени от Великобритания.

„Опитите да се сплаши с нещо предстоятелят на Руската църква или да бъде принуден да се откаже от възгледите си са безсмислени, абсурдни и безперспективни“, заяви говорителят на църквата Владимир Легойда в Телеграм.

„Църквата - особено сега - е последният мост, средство за комуникация, което по някаква причина се опитват да унищожат“, каза още той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати