Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Обмислят среща между Папата и руския патриарх Кирил

Свят

Обмислят среща между Папата и руския патриарх Кирил

Обмислят среща между Папата и руския патриарх Кирил - Tribune.bg
Снимка:

Ватикана проучва възможността да удължи пътуването на папа Франциск до Ливан през юни, за да може след това той да отлети до Йерусалим, където да се срещне с Патриарха на Руската православна църква Кирил, който подкрепи нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

Това ще бъде втора среща между Папата и Патриарха.

Първата изобщо среща между двамата се състоя в Куба 2016 г. От Великата схизма, която раздели християнството на източен и западен клон през 1054 г. досега не е имало срещи между главите на църквите.

75-годишният Патриарх Кирил даде пълната си благословия за нахлуването на Русия в Украйна - позиция, която раздели световната православна общност и създаде вътрешен църковен бунт, който според теолози и академици е безпрецедентен.

Източниците на Ройтерс, пожелали анонимност, обясниха, че планът е 85-годишният папа, който трябва да отиде в Ливан на 12-13 юни, да лети за Аман, Йордания, сутринта на 14 юни. Оттам ще отиде с хеликоптер до Йерусалим за среща с Кирил, а след това ще се върне във Ватикана.

Още миналата седмица на връщане от Малта Папата съобщи, че се надява да се срещне с Кирил някъде в Близкия изток тази година, но не уточни къде.

Тази неделя Патриарх Кирил призова руснаците да подкрепят властите в провеждането на "специалната военна операция" в Украйна. Главата на руската православна църква разглежда войната като опора срещу либералната западна култура, която той смята за упадъчна.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати