Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Макрон предлага създаване на нова „европейска политическа общност“

Свят

Макрон предлага създаване на нова „европейска политическа общност“

Макрон предлага създаване на нова европейска политическа общност - Tribune.bg
Снимка:

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си.

„Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни, дори десетилетия. Освен ако не решим да занижим стандартите за присъединяване към Европейския съюз“, заяви Макрон при закриването на конференция за бъдещето на Европа в Европейския парламент в Страсбург.

„Нека бъдем честни, ЕС не може да бъде единственото средство за структуриране на европейския континент в краткосрочен план", каза френският лидер. Същевременно той отбеляза, че "Украйна вече е член на европейското семейство“. За да ускори участието на Украйна в европейските дела, Макрон предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си.

По време на посещението си в Киев през април ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи на Володимир Зеленски въпросник за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Тя подчерта, че предаденият документ е "основа за дискусиите през следващите месеци". По-късно Зеленски заяви, че е предал попълнената първа част на въпросника на ръководителя на представителството на Европейския съюз в Украйна Мати Маасикас. Той добави, че Украйна скоро ще предаде втората част от отговорите на ЕС.

На 28 февруари Зеленски подписа молбата на Украйна за членство в ЕС. На следващия ден Европейският парламент подкрепи резолюция, с която на Украйна се предоставя статут на страна-кандидатка. По-рано председателите на ЕС постигнаха съгласие да възложат на Европейската комисия да изготви оценка на кандидатурите на Украйна, Грузия и Молдова за членство в ЕС.  


Етикети Макрон, ЕС

Топ новини

виж още