Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Медиите в Нова Зеландия ще цензурират терориста от Крайстчърч

Свят

Медиите в Нова Зеландия ще цензурират терориста от Крайстчърч

Снимка:

Тарант, който уби 50 души, може да използва делото като платформа за разпространение на вижданията си

Медиите в Нова Зеландия се договориха за специални правила, по които ще отразяват съдебния процес срещу терориста от Крайстчърч. Петте най-големи медии в страната се съгласиха, че Брентън Тарант, който на 15 март уби 50 и рани 39 души в две джамии в Крайстчърч, вероятно ще се опита да използва съдебния процес като платформа за разпространение на вижданията си, пише АФП, цитирани от БГНЕС.

За да избегнат това, големите медии се договориха да "ограничат отразяването на негови изказвания, които активно защитават идеология за превъзходство на бялата раса или терористични виждания, включително манифестът на извършителя".

Медиите също така няма да излъчат "каквото и да е послание, картина, символи или сигнали от обвиняемия или негови съмишленици, които да насърчават екстремизма".

Правителството на Нова Зеландия забрани свалянето от интернет на манифеста, който Тарант публикува преди масовите убийства. Забранен е и видеоклипът, който терористът излъчваше на живо в интернет, докато стреляше в джамиите.

В момента 28-годишният Тарант е в затвора с максимално ниво на сигурност в Окланд. Датата на процеса срещу него още не е насрочена. Следващото му явяване в съда е на 14 юни.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив