Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Мей с пробив – излиза от безизходицата около Брекзит

Свят

Мей с пробив – излиза от безизходицата около Брекзит

Мей с пробив – излиза от безизходицата около Брекзит - Tribune.bg
Снимка:

Великобритания трябва да напусне общността преди 23 май – иначе ще избира евродепутати

Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че е постигнала пробив  и законово обвързващи гаранции от Европейския съюз за Брекзит. Така тя вярва, че ще успее да „прекара“ своята сделка през британския парламент и да предотврати хаоса от евентуално напускане без сделка.

Тя обяви новия си ход късно снощи, след като спешно замина за Страсбург, да подпечата промените с европейските институции.

Промените идват в последния момент преди предстоящото днешно гласуване на сделката в Британския парламент, което се считаше за обречено. С промените в спорния защитен механизъм за ирландската граница обаче шансовете му значително се подобряват.

„Европейският съюз и британското правителство договориха сделка за излизане от застоя около Брекзита. ЕС и британското правителство застават изцяло зад ревизии, целящи да прекратят безизходицата около споразумението за Брекзит“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след разговорите си с британския премиер Тереза Мей.

Той предупреди, че „депутатите в британския парламент ще трябва да направят фундаментален избор“.

„Сегашното споразумение е възможно най-доброто. Нови преговори няма да има. Или това споразумение или изобщо няма да има Брекзит. Трети шанс няма да има“, предупреди Юнкер.

Ако Лондон не напусне окончателно преди Евроизборите, които се провеждат от 23 до 26 май, британците ще са длъжни да проведат евровот и да излъчат депутати.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема