Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Международният валутен фонд спира финансовата помощ на Афганистан

Свят

Международният валутен фонд спира финансовата помощ на Афганистан

Международният валутен фонд спира финансовата помощ на Афганистан - Tribune.bg
Снимка:

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че ще спре помощта си за Афганистан. Причина за решението е несигурността относно статута на властта в Кабул, след като талибаните поеха контрола над страната.

Говорител на институцията подчерта, че постановлението е повлияно от мнението на международната общност, а в момента липсва яснота относно признаването на правителството в Афганистан.

Така на практика страната няма да може да има достъп до специални права на тираж и други ресурси нафинансиране. По план МВФ трябва да преведе последен транш за Кабул в рамките на помощна програма, одобрена на 6 ноември 2020 година на обща стойност от 370 милиона долара.

Изплащането  стартира с незабавен превод на 115 милиона долара. Втори транш на стойност 149,4 милиона долара бе предоставен в началото на юни след първа проверка за напредъка на програмата. Оставаше да бъдат изплатени 105,6 милиона долара по помощния план, чиято цел бе да се подкрепи тежко засегнатата от пандемията от Ковид-19 икономика на страната.

Управителят на Афганистанската централна банка Аджмал Ахмади, който напусна страната в неделя, каза вчера, че Кабул би трябвало да получи на 23 август около 340 милиона долара от МВФ като нови специални права на тираж.

Международният валутен фонд има 190 страни членки и към този момент те са разделени в позицията си за Афганистан. Канада вече обяви, че няма да признае талибаните, а Франция представи списък с пет предварителни условия, за да го направи. Русия, Китай и Турция пък приветстваха първите декларации на бунтовниците.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети