Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Столтенберг за кризата в Афганистан: Обединено НАТО срещу Русия и Китай

Свят

Столтенберг за кризата в Афганистан: Обединено НАТО срещу Русия и Китай

Снимка:

Съюзниците от НАТО трябва да стоят заедно поради настоящата ситуация в Афганистан, както и срещу възхода на Китай и Русия на световната арена, коментира в сряда генералният секретар Йенс Столтенберг в интервю за Си Ен Ен.

"Да работим заедно е в интерес на националната ни сигурност, особено след като глобалният баланс на силите се променя със страни като Китай и Русия".

Европейските съюзници не могат да продължат да работят в Афганистан, след като САЩ решиха да прекратят военната си мисия.

"Влязохме там заедно, заедно регламентирахме присъствието си, сега си тръгваме заедно. Ако бяхме останали, щяхме да се борим отново с талибаните. Бяхме наясно с всички рискове".

Столтенберг обясни, че все още не е обсъждал ситуацията в Афганистан Джо Байдън, но е в близък контакт с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Той подчерта, че приветства готовността на съюзниците да приемат афганистанци, които подкрепят алианса.

Желаещите да напуснат Афганистан имат затруднения да стигнат до летището. "Ние призовахме талибаните да осигурят достъп до летището. Можем да изведем хиляди хора, но трябва да им помогнем да стигнат до летището. Това е, върху което работим усилено в момента", каза Столтенберг.

Той добави, че алиансът прави всичко възможно, за да гарантира сигурността на летището в Кабул.

Падането на Афганистан е станало по-бързо от очакваното, но отговорността за това носи главно политическото ръководство на страната.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още