Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Министърът на отбраната на САЩ връща трансджендърите в армията

Свят

Министърът на отбраната на САЩ връща трансджендърите в армията

Снимка:

За отмяна на забраната транссексуални да служат в американската армия се обяви пенсионираният генерал от армията Лойд Остин, който е номиниран от Джо Байдън за министър на отбраната.

„Ако си годен и квалифициран да служиш в армията и отговаряш на стандартите, трябва да ти бъде позволено да служиш и можете да очаквате, че такава ще е позицията ми и занапред“, категоричен бе Лойд Остин по време на изслушването за кандидатурата му в Сената, цитиран от Ройтерс.

Остин заяви още, че ще работи за прочистването на американската армия от расисти и екстремисти, ако кандидатурата му бъде потвърдена.

„Ако бъда одобрен, ще работя здраво за слагане на край на сексуалните посегателства, за прочистването на армията от расисти и екстремисти и за създаването на климат, в който всеки годни и искащи хора да имат възможност да служат на страната ни по достоен начин“, каза той. Остин не уточни кога забраната, въведена от президента Доналд Тръмп, ще бъде отменена.

Републиканецът Тръмп въведе забраната през 2018 година на фона на ожесточени критики и спорове. Тогава държавният глава беше написал, че транссексуални лица с анамнеза за „полова дисфория“, които могат да се нуждаят от значително медицинско лечение“ се лишават от военна служба, освен в „определени ограничени обстоятелства“. Демократите разкритикуваха този ход и го определиха като обида към транссексуалните. В остро формулирано изявление, лидерът на Демократическата партия на САЩ Нанси Пелоси заяви, че политиката ще навреди на нацията.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още