Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Мицотакис: Гърция не може да понесе сама тежестта на мигрантите

Свят

Мицотакис: Гърция не може да понесе сама тежестта на мигрантите

Мицотакис: Гърция не може да понесе сама тежестта на мигрантите - Tribune.bg
Снимка:

Ние достигаме границите на нашите възможности за справяне с този проблем, заяви Мицотакис пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова за по-голямо споделяне на тежестта по отношение на имиграцията, отправяйки критика към неспособността на някои държави от Централна и Източна Европа да приемат търсещите убежище, пише "Катимерини".

"Ние достигаме границите на нашите възможности за справяне с този проблем", заяви Мицотакис пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Гърция не може сама да понесе тежестта на масовото движение на хора“, каза той, като говори за „европейско предизвикателство, което изисква европейски действия“.

В първото си изказване пред Общото събрание на ООН Мицотакис разкритикува „ксенофобския дневен ред“ на някои европейски държави, които използват въпроса като „оръжие“ поради политическа целесъобразност.

Гръцкият премиер също така призова Турция да спазва споразумение с Европейския съюз за спиране на нелегалните миграционни потоци. Той добави, че блокът трябва да се движи бързо, за да приеме нови общи правила за лицата, търсещи убежище.

В същата реч Мицотакис осъди турската дипломация, заявявайки, че подкопава перспективите за разрешаване на кипърския въпрос. Островът е разделен от 1974 г., когато Турция нахлу на север в отговор на кратък гръцки кипърски преврат, подбуден от управляващата по онова време военна хунта на черните полковници в Гърция.

Незаконните сондажни дейности на Турция подкопават усилията за възобновяване на преговорите и водят до опасно ескалиране на напрежението в Източното Средиземноморие“, каза той. Мицотакис призова за взаимно съгласувано цялостно и жизнеспособно решение в съответствие с резолюциите на ООН, за да „сложи край на несправедливостта“.

Той добави, че всякакви едностранни действия на Анкара за повторно отваряне на Вароша в окупираната от Турция част от Фамагуста биха били в противоречие с резолюциите на ООН.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети