Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Могерини и Хан за Македония: Парламентът да промени Конституцията и името

Свят

Могерини и Хан за Македония: Парламентът да промени Конституцията и името

Могерини и Хан за Македония: Парламентът да промени Конституцията и името - Tribune.bg
Снимка:

Двамата еврокомисари излязоха със съвместно изявление

Върховният представител на Евросъюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и комисарят по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан излязоха със съвместно изявление. Поводът е вчерашният референдум в Македония.

„На 20 септември гражданите на бившата югославска република Македония имаха възможността да гласуват за бъдещето на страната си. При мирния и демократичен вот огромното мнозинство от онези, които упражниха правото си на глас, казаха „да“ на споразумението от Преспа по въпроса за името и на техния европейски път“, казват двамата представители на ЕК.

Те призовават парламента да продължи със следващите стъпки по прилагане на споразумението за името, като се произнесе по конституционните промени.

„Това е историческа възможност – не само за помирение в региона, но и за решително ускоряване пътя на страната към Европейския съюз. От всички политически и институционални представители сега зависи да действат съгласно конституционните си отговорности отвъд партийните политически линии. Европейският съюз ще продължи изцяло да подкрепя и да помага на страната, нейните институции и всички нейни граждани“, казва се още в изявлението.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още