Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Мохамед Халаф: Кюрдите в Сирия нямат интерес от атентата в Истанбул. Вероятно е дело на групи, свързани с Иран

Свят

Мохамед Халаф: Кюрдите в Сирия нямат интерес от атентата в Истанбул. Вероятно е дело на групи, свързани с Иран

Мохамед Халаф: Кюрдите в Сирия нямат интерес от атентата в Истанбул. Вероятно е дело на групи, свързани с Иран - Tribune.bg
Снимка:

Кюрдите в Сирия нямат интерес от атентата в Истанбул, вероятно са го извършили групи, свързани с Иран, коментира пред Нова нюз журналистът Мохамед Халаф. 

След експлозията в центъра на Истанбул загинаха шест души, а 81 бяха ранените. Властите съобщиха за 48 задържани, като 37 от тях са сирийски граждани. Журналистът е категоричен, че трябва да осъдим остро този атентат.

"Жената, замесена в него, е от Сирия, но няма кюрдски черти. Управляващата партия в Турция се срещна с партията на кюрдите преди няколко дни. Самият президент позволи на лидера им, който от 6 години е в затвора, да види баща си. Не е логично, когато има такова сближаване, да се извърши такъв акт. Кюрдите в Сирия нямат интерес. Въпросът обаче е кой няма интерес от сближаването между кюрдите и властите", попита риторично Халаф. Според него един от партньорите на Ердоган - Националистическата партия, също е подала ръка на кюрдите.

"Има друга кюрдска организация, напуснала ПКК - "Ястребите на Кюрдистан". Те вече са извършвали атентати в Турция. В Сирия има различни групи, които са против Турция. Иранците пък имат противоречия за политиките им в Сирия", посочи Халаф. Той припомни за снимка на една от проиранските шиитски групи от юли месец, на която се вижда булевард "Истиклял", а отдолу пише - "Ние можем да бъдем, където си искаме".

"Мисля, че зад атентата стоят групи, свързани с Иран, или неприятели на Турция в Сирия", отбеляза журналистът.

БГНЕС


Етикети атентат
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати